Ľubomír Andrassy v HNtelevízii priznal, že sa trápil, pretože v parlamente dostal hlasy aj od strán ĽSNS a Republika. Obával sa, že verejnosť začne vnímať, že jeho zvolenie je práve preto problematické.

Nový predseda tvrdí, že Najvyšší kontrolný úrad ako nezávislá inštitúcia vystavuje vysvedčenie všetkým politickým funkcionárom. Aj keď ide o nezávislú inštitúciu, Ľubomíra Andrassyho, ako aj jeho predchodcov, volili politici.

„Je to takto nie len na Slovensku, ale ide o princíp, ktorý sa uplatňuje vo všetkých krajinách Európskej únie, takže asi to má nejaký zmysel. Takto sa to v minulosti z hľadiska ústavných systémov kreovalo. V Nemecku či v Rakúsku je možno menej tých stranícko-politických diskusií pri tom, keď sa dávajú návrhy na predsedov kontrolných inštitúcií. Asi slovenská realita je taká, že sa vnáša aj do tejto voľby oveľa viac stanícko-politických otázok ako kontrolných,“ tvrdí.

Napriek tomu dodáva, že sa nesnažil rokovať s poslancami za zatvorenými dverami a chodiť na poslanecké kluby.
Za kandidáta ho navrhla poslankyňa OĽANO Mária Šofranko. Tvrdí, že bolo logické požiadať ju, keďže ho navrhovala aj ako podpredsedu NKÚ za čias Karola Mitríka. Dodáva, že nerozmýšľal o tom, či isť za koaličným alebo opozičným poslancom.

Kritika Smeru
Predseda Smeru Robert Fico tvrdil, že post šéfa NKÚ by mal podľa zvyklostí patriť opozícii. „Toto je podsúvanie nejakej tézy, čo veľmi rád robí Robert Fico a práve on novinárom podsunul, že post šéfa NKÚ patril opozícii. To vôbec nie je pravda. Vždy, keď sa rozhodovalo o tomto poste, tak sa vedelo, že tento človek sa volí na sedemročné obdobie a že práve to obdobie je vytvorené tak, aby to nebolo o koalično-opozičnom hádaní sa,“ reaguje nový predseda s tým, že toto tvrdenie nemá oporu ani v histórii ani v legislatíve.

Dostal najmä koaličné hlasy, ale vo voľbe ho podporili aj poslanci z ĽSNS a Republiky. Andrassy tvrdí, že ho hlasy od týchto politikov trápili a obával sa, že verejnosť začne vnímať, že jeho zvolenie je práve preto problematické. „A či nebudú chcieť, aby som zvažoval odstúpenie preto, lebo za mňa hlasovali fašisti. Ak je niekto v parlamente fašista, ak vyznáva takúto ideológiu, tak musia konať orgány činné v trestnom konaní, musia ho brať na zodpovednosť a mal by prísť o mandát.“

Nový šéf NKÚ má aj politickú minulosť, bol podpredsedom SDĽ a neskôr bol členom strany Smer-SD. Dnes vidíme závery kontrol NKÚ napríklad aj v prípade Poľnohospodárskej platobnej agentúry. Andrássy tvrdí, že to ukazuje fungovanie a politické rozhodovania za posledných 12 rokov.

„Zodpovednosť za tých 12 rokov má Smer s koaličnými partnermi. Ukazuje to na systémové nedostatky, ktoré sa najmä vďaka vládnutiu Smeru dostali do spoločnosti.“ Hovorí o tom, že sa ochromila funkčnosť vnútorných mechanizmov. „Iné záujmy prevládali nad tým, aby to bolo všetko v súlade so zákonom.“ Kritizuje aj to, že sa zmeny neprijímali systémovo, ale len ad hoc a strategické dokumenty ostali len na papieri.
„Symbolikou tohto je asi vyjadrenie bývalého predsedu národnej rady pána Pašku, ktorý povedal: Vyhraj voľby, môžeš všetko. To takto nemôže fungovať. Tento princíp, podľa mňa, bol ukážkovým princípom toho, ako sa správali predstavitelia tejto politickej strany, teda Smer, na úrovni národnej, ale aj regionálnej.“
Kritizuje Smer aj za kroky a názory, ktoré strana prezentuje. Tvrdí, že sociálnu demokraciu majú len v názve, lebo ak by boli skutočne sociálnou demokraciou, postavili by sa inak k téme Ukrajiny či k problémom slovenského zdravotníctva.
Tvrdí, že podporuje aj návrh o hmotnej zodpovednosti politikov. Všetko je však potrebné nastaviť tak, aby bolo možné skontrolovať na základe čoho sa v danom čase rozhodovalo. Upozorňuje, že ak sme sa dnes nejak rozhodli a o päť rokov bude na základe nových informácií potrebná reforma, neznamená to, že v takomto prípade musí byť človek braný na zodpovednosť.

Mútne vody
Andrassy je známy aj svojím vyjadrením o tom, že Slovensko je v legislatívnej džungli. Tvrdí, že do tohto výroku spadá aj balíček, ktorý si v skrátenom legislatívnom procese schválil minister financií Igor Matovič. Zaoberať sa nebudú, či vláda mala právo takýto balíček presadiť, ale či bol krytý v štátnom rozpočte. Ale aj tým, či sa napĺňajú ciele, pre ktoré balíček prijali. „Legislatívna džungľa tu niekomu vyhovovala. Vytvorili sa mútne vody a v tých sa najlepšie loví,“ stojí si za výrokom aj dnes.

Kritizuje aj to, že balíček berie financie samosprávam, ale vláda s nimi o tom nerokovala za jedným stolom a len ich postavila pred hotovú vec.

„Nemôžete byť zo dňa na deň postavený pred situáciu, že na budúci rok vám dáme o miliardu menej a vy si to urobte ako chcete, lebo máte dostatok financií. Nikto nevie, či majú dostatok financií, naša skúsenosť ako NKÚ je taká, že nemajú dostatok prostriedkov na to, aby urobili rozvoj regiónu a zhodnocovali svoj majetok. Majú peniaze len na základnú prevádzku, ale my nemôžeme len kúriť a svietiť.“