„Dnes hovoríme o období minimálne dvadsiatich až dvadsiatich piatich rokov, kedy štát prenáša na samosprávy kompetencie aj v oblasti školstva, financovania cirkevných škôl, ale aj podpory centier voľného času.

Aby tieto služby a kompetencie mohli samosprávy vykonávať, musia dostať finančné prostriedky,“ reaguje predseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrassy v súvislosti s tým, že štát nepresúva dostatok financií na pokrytie pridelených kompetencií jednotlivým samosprávam.

„Myslím si, že v minulosti sa viedli oveľa širšie odborné diskusie. V minulosti mala každá politická strana tieňový kabinet. Ak sa dnes opýtate ktorejkoľvek politickej strany, ktorá je v parlamente a nemusí byť vládna a je opozičná, že koľko majú tieňových ministrov a ako sledujú to, ako beží legislatívny proces, zistíte, že je všetko na strýčka náhodu a všetko sa deje podľa toho, čo koho práve napadne,“ reaguje na otázku, či je dnes situácia v politike horšia.

„Smer má len v názve, že sú sociálni demokrati. Museli by sa úplne inak postaviť k vojne na Ukrajine, k téme registrovaného partnerstva, k právam žien alebo k obhajobe práv dieťaťa,“ hovorí predseda NKÚ o tom, že nevidí na politickom spektre skutočne ľavicovú stranu.

Je riešenie situácie podať audit kompetencií na Ústavný súd? Rozporuje dnes niekto, že Slovensko.sk je predražené? Pozrite si rozhovor Zuzany Kovačič Hanzelovej s predsedom Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrassy.

Čítajte viac: https://video.sme.sk/c/22960405/novy-sef-nku-zijeme-v-legislativnej-dzungli-je-to-najlepsi-priestor-pre-kamaratske-dohody.html?ref=tit